• Yaz Okulu Yönergesine göre derslere devam "bütün öğrenciler" için zorunludur, ayrıntılar için "Yönerge"nin dosyasını eksiksiz okuyunuz; devamsız öğrenciler sınavlara alınamayacaktır ve not girişi de yapılamamaktadır.
{13 Aralık 2019'da Fakültemiz tarafından yapılan resmi bildirim:
YTÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde yer alan derse devam maddesiyle ilgili Fakültemizde bu maddenin, öğrencinin daha önceki dönemlerde devamını sağladığı ancak başarısız olduğu derslerinde aşağıdaki gibi uygulanmasına karar verilmiştir:
• Sadece laboratuvar kısmından oluşan ya da laboratuvar içeren derslerde öğrencinin devam zorunluluğu bulunmaktadır.
• Bitirme Çalışması, Mühendislik Tasarımı, Çok Disiplinli Tasarım gibi proje derslerinde öğrencinin devam zorunluluğu bulunmaktadır. }
Bütün derslerde, proje ve tez çalışmalarında yoklama alınmaktadır. Derse devamı desteklemek için yoklama "dinamik" olarak yapılmaktadır. Derse geç kalınması veya yoklama esnasında sınıfta bulunmama durumunda yoklamaya katılım yapılamamaktadır.
Yaklaşım olarak yoklama alınmasına gerek duyulmamasına rağmen aşağıdaki gerekçelerden dolayı yoklama alınmaktadır ve değerlendirmeye tâbidir.
Gerekçeler:
1. Yönetmelik gereği örgün eğitimde teorik derslere "en az" %70; uygulamalı derslere "en az" %80 devam zorunludur.
2. Başarı (yıl sonu ve sunum) değerlendirmelerinde istatistiksel olarak sadece derse ilgisiz ve devamsız öğrenciler başarısız olmaktadır. Senato kararına göre başarı notu en az 40 (DC) olmalıdır.
Lütfen bu hususa özenle dikkat ediniz. Derslere mutlaka kendi ders grubunuz ve saatlerinizde giriniz.
"SAHTE ve GEÇERSİZ İMZALAR" genel devamsızlık olarak değerlendirilir ve "disiplin soruşturması"na sevk edilmesini gerektirmektedir.
Gereken durumlarda izin alınız ve durumunuzu bildiriniz.
Bir öğrenci mazeretsiz olarak (ilk hafta ekle-sil dönemi dahil) sadece "4 hafta" derse katılmayabilir.
Devamsızlık durumunda öğrenci sınavlara katılamaz ve aldığı bütün notlar (ödev, proje, tez, yıl içi, final, vb.) geçersizdir, hiçbir şekilde kayda alınmaz ve değerlendirmeye tabi tutulmaz, başarı notu F0 olarak işlenir.
eposta
Bölümümüz ve derslerimizle ilgili bildirim ve iletişim usis, gsis sistemi üzerinden yapılabilmektedir.
Akademik, bölüm ve derslerle ilgili olarak "yildiz.edu.tr" uzantılı olmayan epostalara cevap verilmemektedir.
Öğrencilerimiz aktif değilse "...@std.yildiz.edu.tr" eposta hesaplarını en kısa zamanda aktif hale getirmelidirler.
Bütün zaruri bildirimler sistem üzerinden otomatik olarak ve doğrulanarak yapılmaktadır, aktif olmayan ve kontrol edilmeyen hesaplardan resmi olarak öğrencilerimiz sorumlu olmaktadır. Gerekli durumlarda bilgi alabilmek için eposta kontrolünün yapılması tavsiye edilir.
* Bu bilgiler eposta alabilmeniz içindir; gönderimde bulunmayınız. Bütün görüşmelerinizi danışmanlık/ders gün ve saatlerinde yapınız.
YIL İÇİ SINAVLARI HAKKINDA
Yıl içi sınavları için vize haftasında açıklanan sınavlar dışında genel maksatlı hiçbir (not yükseltme, telafi, vb.) ek sınav YAPILMAYACAKTIR.
YÖNETMELİKLER GEREĞİ YAZ OKULUNDA HİÇBİR "SINAV" VE UYGULAMANIN MAZERETİ BULUNMAMAKTADIR.
Güz ve Bahar dönemindeki "Mazeret sınav"ları bölüme yapılan RESMİ BAŞVURULAR neticesinde fakülte kurulunun onayıyla yapılabilmektedir.
MAZERET ve BÜTÜNLEME SINAVLARINA kural gereği bütün konular dahildir.
Bu nedenle açıklanan yıl içi sınav tarihlerine dikkat ediniz ve sınavlara katılmaya özen gösteriniz.
Yıl içi çalışmaları ve projeleri (ilgili derslerde) vize sınavı ağırlığında olduğu için çalışmalarınızı mutlaka zamanında teslim ediniz.
! ! ! BÜTÜNLEME SINAVLARI HAKKINDA ! ! !
Koşullu notla geçen ve (devamsızlık (F0) hariç) başarısız olan öğrenciler için final sınavına yönelik bütünleme sınavı hakkı tanınmıştır.
Derslerimizden GEÇMİŞ olan öğrencilerimizin BÜTÜNLEME SINAVI'na katılmaları kesinlikle TAVSİYE EDİLMEMEKTEDİR.
DERSLERİMİZİN BÜTÜNLEME SINAVLARI KLASİK YAZILI SINAV BİÇİMİNDE, PROBLEM VE ANALİTİK ÇÖZÜMLEME SORULARIYLA BERABER "BÜTÜN KONULARI EKSİKSİZ" İÇERECEK ŞEKİLDE YAPILMAKTADIR.
Öğrencilerin düşük final notunu bütünleme sınavıyla yükseltme ihtimali çok düşük olmakla beraber öğrencilerin koşullu da olsa geçtikleri dersten DOĞRUDAN DERSTEN KALMA ihtimalleri çok daha YÜKSEKTİR.
Sınavdan sonra geri çekilmek veya herhangi bir iptal mümkün olmadığı için (ve hiçbir koşulda yönetmelik gereği mazeretinin yapılması da mümkün değildir) düşük not alındığında DERSTEN KESİN OLARAK KALMA İHTİMALİ BELİRMEKTEDİR.
BU DURUMUN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI ÖNEMLE TAVSİYE EDİLİR.
2019-2020 BAHAR YARIYILI
DERSLER HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR
* Derslere devam ve her öğrencinin kendi ders notunu oluşturması derslerdeki başarı için ana unsurdur, derslerimizdeki (%100) başarı oranının devamı için bu hususa önemle dikkat edilmelidir.
* Derslerle ilgili alınması gereken herhangi bir ek doküman, kitap, ders notu, vb. bulunmamaktadır; benzer dokümanların alınmasıyla da ilgili hiçbir gereklilik bulunmamaktadır.
Derslerden tam başarı sağlanması için derslerde işlenen ek bilgiler, paylaşılan dokümanlar yeterlidir.
Ders konularıyla ilgili özel ve ileri çalışma yapmak isteyenler için tavsiye kaynaklar sitemizde belirtilmektedir.
* Derslerle ilgili duyurular için ilgili sayfayı takip ediniz, derslerle ilgili konularda eposta göndermeyiniz (ayrıntılı açıklama derslerde yapılmıştır), cevap verilememektedir.
* Derse kendi grubunda katılmayan ve yoklamada bulunmayan öğrencilerin sorumluluğu kendilerindedir.
Yönetmelik gereği yoklama eksikliğinde belge, rapor, vb. uygulaması ve takibi yapılmamaktadır.
Öğrencinin durumu ne olursa olsun GENEL BAŞARI seviyesinin üzerinde olunması gereklidir. Aksi durumda yoklama oranı "mutlaka" uygulanmaktadır. (bilgi olarak: genellikle F0 durumuna tekabül etmektedir ve not olarak işlenmektedir).
Danışma Saati Hk.
Dr. Bora ACARKAN için öğrenci danışma saatleri pazartesi günleri ders öncesi, ders arası ve sonrasındaki dilimlerde ve ilgili dersliklerdedir.
Bu yarıyıl sağlık durumları ve fiziksel yapı düzenlemeleri nedeniyle görüşmeler bu şekilde yapılabilecektir, öğrencilerimize duyurulur.
Özdeyişler
RLC günleri IEEE kulübümüz tarafından bu sene de başarıyla gerçekleştirildi, "unutmayın":
"Sadece derse girerek mühendis olunmaz ! "
Öğrenmek istemeyene hiçbir şey öğretemem...
"Konfüçyüs (K'ung Fu-tzu)"
Bir yıl sonrasını düşünüyorsan buğday ek; on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik; yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insan yetiştir. (Çin atasözü)
Dünyada yapılması güç olan üç iş vardır: Çelik, elmas ve insan ruhunu işlemek. (B.Franklin)
Karanlığa söylenmektense, bir mum yakmak daha iyidir.
(Çin Atasözü)
Derslerimizin özünden sözler…
Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen birşey olduğunu anlayacak.
Su gibi olmalıyız. Her şeyden aşağıda, ama kayadan bile kuvvetli.
Siyu Boyu
Murphy Kanunları
Madde 33:
Herkesi memnun etmeye çalışırsanız KİMSEYİ MEMNUN EDEMEZSİNİZ.
Kontrolsüz güç, güç değildir.
(Power is nothing without control)
Pirelli ad. (e.g. Marie José Perec)
"Suyun Gücü"
(Empty your mind. Be formless, shapeless, like water. If you put water in a cup, it becomes the cup. Putting it into a teapot, it becomes the teapot. You put water in a bottle it becomes the bottle. Water can flow; creep, drip or it can crash. Be water my friend...be water. (B. Lee))
Hayvanlar olmadan insanlar nedir ki? Eğer bütün hayvanlar kaybolup giderse insanoğlu büyük bir ruh yalnızlığı içinde ölecektir. Hayvanlara ne olduysa insanlara da aynısı olur. Her şey birbirine bağlıdır. Yerkürenin başına gelen, yerkürenin çocuklarının da başına gelecektir.
Cherokee Boyu
Her şey aynı nefesten alır: Hayvanlar, insanlar, ağaçlar... Hayvanlar olmazsa insanlar ne yapar? Tüm hayvanlar gitse insanların ruhu büyük bir yalnızlığa boğulur; insanlar yalnızlıktan ölür. Kızılderili Reisi Seattle
Mühendislik Felsefesi:
Y.D.İ.S.D.U.
Bilgine her gün yeni bir şey eklemiyorsan, gün geçtikçe azalır.
(Çin atasözü)
Söz uçar, yazı kalır.
(Derste not tutmayı ihmal etmeyiniz)
REFERANS MEKTUBU
Yurtiçi ve yurtdışındaki üniversitelerin Yüksek Lisans, Doktora programları için Referans Mektubu almak isteyen öğrencilerimizin;
1. Belirtilen derslerden en az 1 tanesini Dr. Bora ACARKAN'dan almış olması,
Enerji Dağıtım Projesi,
Devre Laboratuarı,
Elektroteknik, Elektrik Santralleri,
Elektrik Mühendisliğinde Malzeme,
Elektrik-Elektroniğin Temelleri
Gemi Elektrotekniği
Kompleks Analiz,
Aydınlatma ve İç Tesisat,
Aydınlatma ve İç Tesisat Laboratuarı
Elektrik Enerjisi Üretimi,
Elektrik Enerjisi Ekonomisi,
Kablolu Dağıtım Hatları (YL/D),
Hidroelektrik Mühendisliği (YL/D),
Elektrikli Taşıt Sistemleri ve Elektrikli Taşıt Uygulamaları (D)
Akıllı Şebeke Uygulamaları (YL),
Akıllı Şebekeler (YL),
Özel Aydınlatma Uygulamaları (D),
Proje 1, Proje 2,
Mühendislik Tasarımı,
Bitirme Tezi/Projesi,
Yüksek Lisans Tezi
2. Söz konusu derslerin en az birinden A(4.0) veya AA(4.0) notuyla geçmiş olması,
3. Dört yıllık transkript not ortalamasının 4.0 üzerinden en az 3.5 olması
4. Yüksek Lisans tezleri için SCI makale veya uluslararası konferans; Bitirme tezi, Mühendislik Tasarımı ve Proje çalışmaları için de en az ulusal konferans veya sempozyum yayını yapılmış olması veya araştırma laboratuarında uygulama çalışması yapılması